Vila del Llibre | Què és?
La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya
vila del llibre, booktown, activitats literàries, fira del llibre, fires del llibre, mercat del llibre, taller d'escriptura, oficis del llibre
50607
page,page-id-50607,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,tactile child-child-ver-1.0.0,tactile-ver-1.6,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
PROJECTES DE LITERATURA VIVA

La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya neix per desplegar iniciatives de turisme cultural que tenen com a eix central la literatura i que són capaces de dinamitzar de manera sostenible espais deprimits en el món rural o en la ciutat. A través del món de llibre, s’aconsegueix activar una nova economia social que fa propostes que conviden als ciutadans i visitants a redescobrir el territori.

Artèria Igualada
Viles del Llibre
7c

La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya és una iniciativa de VilaDelLlibre.CAT i neix com una proposta adreçada a petits indrets rural oblidats, o bé a pobles i ciutats de major grandària amb zones deprimides, que creuen en la cultura com a motor per reactivar-se socialment i econòmicament.

 

Una vila del llibre recupera espais i els reconverteix en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració…). A més, ofereix programes d’activitats basats en la literatura, pensats per a tots els públics, que es poden exercir de manera estable o com a trobades puntuals de petit i gran format (tallers, presentacions de llibres, trobades amb autors, exposicions, festivals del llibre…). Propostes que permeten descobrir d’una forma sorprenen el territori.

 

A Catalunya existeixen tres Viles del Llibre promogudes per la Xarxa: Bellprat (Catalunya Central), Cervera (Lleida) i Montblanc (Camp de Tarragona).

Desenvolupament sostenible
7e

Una Vila del Llibre és un espai que ofereix la possibilitat de desenvolupament econòmic i social sostenible en el territori a través de la literatura. Partint de les estructures ja existents, és capaç de donar nova vida als espais abandonats, implicant la població en l’estructuració de propostes que atreuen un visitant interessat en la cultura i les tradicions.

 

Promou, a més, la cultura del reciclatge. Dóna una segona oportunitat al llibre de paper: estableix un Punt Verd estable, gestionat per entitats socials, on es recullen títols ja rebutjats, es classifiquen, es revaloren i es posen a disposició del públic en llibreries de segona mà físiques i en línia. En les seves instal·lacions, es prioritza la reutilització de mobiliari i d’altres estris.

 

A més, descentralitza la cultura, traient-la de les grans urbs i connectant-la amb la terra. L’apropa a tots els habitants als quals dóna l’excusa perfecta per descobrir racons que, d’una altra manera, no figurarien en els seus plans de lleure.

Ésser un Booktown
7b

Un petit poble que vol ser més que un punt desconegut en el mapa, un barri oblidat interessat en reviure glòries passades, un espai en desús capaç de transformar-se en un racó inoblidable… Una Vila del Llibre és qualsevol lloc en el qual els seus habitants decideixen deixar espai als llibres i apostar per un creixement sostenible i respectuós.

 

És una iniciativa ciutadana, que rep el suport dels gestors públics o privats del territori en el qual es desplega i articula noves xarxes de col·laboració entre el món cultural, social i econòmic per construir un nou model de desenvolupament de manera col·laborativa.

 

És també una proposta escalable. Pot començar amb accions puntuals, com tallers literaris, i ampliar el seu abast fins concretar la globalitat del model: llibreries de segona mà, espais de creació, caps de setmana temàtics, allotjament rural, festival anual del llibre…

UNA PROPOSTA QUE CAPTIVA