Title Image
Image graphic

CABRILS, VILA DEL LLIBRE 2023 (2a edició)

La segona edició de Cabrils Vila del Llibre, que se celebrarà l’1 i 2 d’abril, segueix orbitant al voltant de la cultura com a instrument de transformació social. Si en la primera edició vam parlar-hi de feminismes, ara lliguem el fil lila a un de verd i centrem la programació en la sostenibilitat i l’emergència climàtica, la gran amenaça dels nostres dies. 

SOSTENIBILITAT

Cabrils 2023 | © A la Calle
INAUGURACIÓ CABRILS, VILA DEL LLIBRE

Dissabte 1 | 19.00
Àgora

Amb Francesc Ponsa Herrera, comissari de Cabrils Vila del Llibre; Enric Bono Sandiumenge, director de la Xarxa de Viles del Llibre i Maite Viñals Clemente, alcaldessa de Cabrils.

TAULA INAUGURAL | ENCARA HI SOM A TEMPS?

Dissabte 1 | 19.00
Àgora

L’any 2007, José Luis Gallego García, periodista ambiental resident a Cabrils, va escriure el llibre Encara hi som a temps (Columna Edicions) en el que descrivia com seria Catalunya si no s’aturava el canvi climàtic: mars plens de meduses, castanyades a la platja, aire condicionat generalitzat… Setze anys més tard, Gallego conversa amb Francesc Ponsa Herrera, comissari de Cabrils Vila del Llibre, sobre l’estat actual de l’emergència climàtica i el marge de maniobra que tenim per aturar la catàstrofe.

EXPERIÈNCIA I DEGUSTACIÓ DE VINS | EL CONREU DE VINYA, UN ALIAT CONTRA L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Diumenge 2 | 13.00
Àgora

La importància de la vinya i el vi al Baix Maresme, i per extensió a tot el país, va molt més enllà de l’activitat econòmica que genera. Amb el botànic i consultor enoturístic Evarist March Sarlat, descobrirem el paper que juga el conreu de la vinya com a fre al canvi climàtic, des d’un punt de vista històric i també amb vistes al futur. L’experiència es completarà amb la presentació, a càrrec de l’editora Montse Serra i Arenas, de la col·lecció “Envinats”, de Vibop Edicions, que vincula el món del vi amb el món de les arts.
Durant l’acte es podran degustar els vins L’an[ç]tral del celler Testuan de Cabrils; Tallarol, del Celler de les Aus d’Alta Alella i Les Costes, pansa blanca, d’Albert Federico.

Mireia Boya e Busquet
Coberta 'No vull ser reina!'
DIÀLEG | LLIGUEM FILS AMB MIREIA BOYA e BUSQUET

Diumenge 2 | 17.00
Àgora

Que la cultura té capacitat per transformar la societat és una evidència poc implementada. Si l’any passat els feminismes van ser el tema central de Cabrils Vila del Llibre aquest any ho és la sostenibilitat i l’emergència climàtica i des de la literatura en volem deixar constància. Hi ha poques persones al nostre país que tinguin el peu en aquests tres mons: cultura, emergència climàtica i feminismes, però si féssim un diagrama de Venn, en l’espai comú entre els tres cercles hi apareixeria el nom de Mireia Boya e Busquet. Actualment directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha publicat amb la il·lustradora Elisa Munsó Grifull No vull ser reina! (Ara Llibres) un conte per a petits i grans sobre el món que volem. En parlarà, de tot plegat, amb l’alcadessa de Cabrils, Maite Viñals Clemente.

“Quin món deixarem als nostres fills? La resposta m’esgarrifa”
Francesc Ponsa Herrera
Comissari de Cabrils, Vila del Llibre

Periodista, mestre de comunicació i, des de fa ben poc, director general de la Fundació Cardona Històrica, Francesc Ponsa repeteix com a comissari de Cabrils Vila del Llibre, en aquesta segona edició. Una aposta de l’Ajuntament de Cabrils que dota de coherència el festival, que seguirà orbitant al voltant de la transformació social i la cultura com a instrument de canvi. Si l’any passat la Vila del Llibre de Cabrils va centrar-se en els feminismes, aquest any ho farà en la sostenibilitat i l’emergència climàtica, una de les grans amenaces que afronta la humanitat a dia d’avui.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Al setembre de 2015, i amb l’acord històric de 193 països, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els seus 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), com a instrument global amb un ampli abast i una importància sense precedents.

Els ODS són disset objectius de caràcter ambiental, social i econòmic que guien la implementació de l’Agenda 2030. Tots els objectius estan molt relacionats: per avançar en un cal avançar també en d’altres. Volen ser unes fites concises, fàcils de comunicar, orientades a l’acció i aplicables a tots els països.

TAULES  I NOVETATS EDITORIALS

Ada Castells | © Francina Vila
Raül Garrigasait
DIÀLEG DE NOVETATS EDITORIALS | EMERGÈNCIA CLIMÀTICA EN LA FICCIÓ CONTEMPORÀNIA: ADA CASTELLS I RAÜL GARRIGASAIT

Diumenge 2 | 11.30
Àgora

Ada Castells Ferrer i Raül Garrigasait i Colomés dialogaran a partir de les seves noves novel·les, Solastàlgia (L’Altra Editorial) i Profecia (Edicions de 1984). Dues obres que transiten escenaris parells, en els quals la nostra relació amb la natura i les conseqüències dels nostres excessos, en forma de catàstrofes mediambientals, hi juguen un paper molt destacat. Dues obres que reflecteixen amb enginy, humor i un depurat domini de les eines literàries, la intranquil·litat davant el futur que ens espera. Moderarà l’acte l’escriptora maresmenca Sílvia Cantos Bastida.

Merçè Falcó
TAULA DEL LLIBRE | DESPRÉS DE L’APOCALIPSI CLIMÀTICA. LA CIÈNCIA-FICCIÓ I LA CREACIÓ DE NOUS MONS

Diumenge 2 | 18.00
Àgora

L’apocalipsi climàtica, ja sigui en forma d’inundacions, d’incendis, de sequeres o d’altres desastres naturals que fan el planeta inhabitable és un leitmotiv en la ciència-ficció. Milers d’escriptors s’han imaginat com podria ser la vida després de la gran crisi. En pot sortir una space opera com Mare (Spècula) d’Isabel del Río, on la humanitat es veu abocada a viure en naus espacials interconnectades. O un nou món sec, on els productors d’aigua tinguin el poder, com a La muntanya líquida (Mai Més) de Mercè Falcó i Pegueroles. O mons de tot tipus, com els que apareixen a Universos distópicos (Redbook Ediciones), on Jöse Sénder fa una anàlisi de les més variades i famoses distòpies que han aparegut en la literatura, el món del còmic i el cinema. Presentarà la taula Marc Moreno i Martínez, editor de Llibres del Delicte.

POESIA

Ramon Bartrina
ESPECTACLE POÈTIC | APUS APUS – ECOPOESIA

Dissabte 1 | 20.30   Àgora

Apus apus és un espectacle d’ecopoesia creat per Ramon Bartrina d’Edicions Tremendes. De forma poètica i punyent, localitza, dissecciona i critica diverses problemàtiques ecològiques actuals: emergència climàtica, superpoblació mundial, degradació del medi, incendis forestals, pèrdua de biodiversitat, illes de plàstic…

Apus apus (nom científic del falciot) combina la rapsòdia de Ramon Bartrina Ibáñez amb el baix i la caixa de ritmes d’Ivan OG. Aquesta fusió ens transportarà a la transparència d’una cala o al plàstic que ens envolta; a la degradació de la costa provocada per la massificació turística o a la recuperació d’un bosc després d’un incendi forestal.

ACTIVITATS FAMILIARS

ESPECTACLE INFANTIL | OH! AIGUA!

Dissabte 1 | 18.00
Plaça de la Bodega

Laberta Delpoblet ens explica en aquest espectacle la història d’un pescador i un mar de plàstic. Després d’anys omplint les xarxes i pescant peixos, secrets i tresors, el Pere porta uns mesos desesperat: d’un temps ençà, quan surt al mar, només hi veu plàstic. Algú sap on ha anat a parar l’aigua del mar? On són els peixos que hi vivien?

Un conte per somiar, per explicar el cicle de l’aigua i per entendre que, si volem seguir gaudint del mar i de les seves meravelles, hem de començar a tenir-ne cura de veritat.

EXPERIÈNCIA INFANTIL | CONTES I MANUALITATS: FEM UN MÓN MILLOR AMB ELISABETH SADURNÍ

Dissabte 1 | 19.00
Plaça de la Bodega

Elisabeth Sadurní Moreta combina l’educació i la criança conscient amb l’autoconeixement; i ho fa molt ben acompanyada per una font inesgotable de saviesa: els contes i els llibres. A Cabrils, Vila del Llibre posarà a l’abast dels infants tot aquest coneixement amb una selecció de contes i llibres sobre la sostenibilitat i la consciència mediambiental, especialment escollits per al festival a la Biblioteca de Cabrils, que contextualitzarà de viva veu als assistents. A més, donarà l’oportunitat als més petits de dir-hi la seva, d’expressar-se, en un mural de paper reciclat on hi podran apuntar, escriure i dibuixar les seves idees per fer del món un indret més habitable, més respectuós, millor.

Gimcana històrica i literària
ACTIVITAT INFANTIL | GIMCANA DE CIVILITZACIONS

Diumenge 2 | 11.00
Plaça de la Bodega

Gimcana històrico-literària per a nens i nenes de mans de Bernat Cussó Grau, editor e’Edicions del Pirata! Gairebé dues hores de diversió!
Prepareu-vos per a un munt de proves divertides, tan físiques com literàries, que ens permetran viatjar per les civilitzacions del passat i aprendre tot el que sabien!
Per a infants a partir de 7 anys!

CONTACONTES I TALLER | JULY PAPALLONA

Diumenge 2 | 12.00 – 14.00
Plaça de la Bodega

La Laura Asensio Plaza serà a Cabrils Vila del Llibre per explicar-nos la història real de la Julia Butterfly, la July Papallona. Una jove nord-americana que es va posar a viure dalt d’una sequoia perquè no la tallessin. I s’hi va passar 738 dies!
Una història inspiradora, de respecte a la natura, amor pels arbres centenaris i esperança en la humanitat. Una història de com els humans, quan ens hi posem, tenim capacitat per fer coses extraordinàries.
L’activitat inclourà un contacontes sobre la història de la July i un taller de creació d’arbres petits, en 3D, amb una casa a dalt, escala, corda, fulles… El taller vol recrear el cicle que va des que un arbre neix i creix fins que es talla i es converteix en paper. Un taller per despertar la consciència ecològica dels infants.

Nadia Ghulam
CONTE | CONTES A LA DERIVA: NADIA GHULAM

Diumenge 2 | 17.15
Plaça de la Bodega

La col·lecció “Contes a la deriva”, un projecte solidari de La Galera i Open Arms, explica històries de persones que s’han creuat enmig del mar amb Open Arms per tal de crear consciència sobre el problema de la migració, estretament lligat a l’emergència climàtica i la sostenibilitat. A El somni de la Mirabel l’escriptora Nadia Ghulam, amb il·lustracions de Chantal Vizcaino, hi explica el llarg trajecte de la Mirabel des de Nigèria a Europa, un viatge tenyit de dificultats i contratemps que va acabar afortunadament bé, no com la majoria. Nadia Ghulam, que ha viscut en la seva pròpia pell l’horror de la guerra afganesa i el règim dels talibans i que fa més de 15 anys que viu a Catalunya, serà a Cabrils per explicar-nos la gesta de la Mirabel.

ESPECTACLE MUSICAL | SOLO: XAVI LOZANO

Diumenge 2 | 18.00
Plaça de la Bodega

Reciclar, reutilitzar, refer, donar nous usos. És difícil descriure el que fa Xavi Lozano Payás amb objectes de la nostra quotidianitat més absoluta, però és innegable que s’emmarca, d’una manera particular, en la temàtica del festival. Un concert extravagant, amb unes exquisides composicions musicals que mostra un viatge inevitablement còmic i didàctic, amb objectes quotidians que habitualment veiem però no sempre sentim, per demostrar-nos que la música és allà on decidim trobar-la.

Impro Show
ESPECTACLE TEATRAL | CLOENDA: IMPROSHOW

Diumenge 2 | 19.00
Àgora

La companyia teatral Planeta Impro presenta el seu espectacle més aclamat: Improshow. Un exercici d’improvisació en directe fet a partir de les propostes del públic assistent. La imaginació  la voluntat del públic posen a prova els actors, el seu talent, la seva capacitat d’adpatació i la seva inventiva. El resultat és un espectacle diferent cada dia, hilarant i sorprenent, que no deixa ningú indiferent.

VdL Cabrils logos